Soproni József temetése

2021.05.28 | Veres András homíliája Soproni József Kossuth-díjas zeneszerző temetésére

Szent Mihály Templom

Veres András homíliája Soproni József Kossuth-díjas zeneszerző temetésére:

Kedves gyászoló Család, kedves búcsúzó Testvérek!

         Ezen engesztelő szentmise alkalmával, amelyet Soproni József testvérünkért ajánlunk fel, többféle gondolatunk támadhat. Akik jól ismerték elhunyt testvérünk életét és lokálpatriotizmusát, talán azt gondolják: a vándor hazatért. S igazuk van, mert bár életének legnagyobb részét másutt töltötte, szülővárosához, Sopronhoz mindig mélyen kötődött, illetve soha el sem szakadt tőle. Ezt számtalan módon igazolta. Művei, a város templomaiért végzett orgonamentő munkája és az el nem hanyagolt baráti kapcsolatai mind ezt bizonyítják. S talán az sem véletlen, hogy idős napjaiban többször is úgy nyilatkozott: gondolataimban minden nap Sopron utcáit rovom. Tamási Áron jól ismert, örök érvényű kijelentése szerint érzett: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.” Elhunyt testvérünk mindig „otthon” volt, s immár végérvényesen otthon is marad ebben a városban, amelynek díszpolgára.

         A vándor hazatért. Feltételezem, hogy sokan tudják róla, hogy innen csak pár méterre van az a hely, az úgynevezett „sekrestyés ház”, ahol József testvérünk meglátta a napvilágot. Csak igazán keveseknek adatik meg az az ajándék, ami neki megadatott, hogy végső nyughelyük is ilyen közel legyen az egykori születési helyükhez. Ugyanakkor most abban a templomban mutatjuk be érte az engesztelő szentmisét, amelynek oltáránál egészen kicsi korától ministrált, és amelynek falai között – saját bevallása szerint – hitéletének legszebb élményeiben részesült. A zenekarral kísért, szívet melengető karácsonyi szentmisék, az allelujás örömtől visszhangzó húsvéti ünnepek, mind-mind mélyítették a szüleitől kapott krisztusi hit ajándékát, amely felnőtt korára is megmaradt, sőt egész életét, így zeneszerzői munkásságát is jellemezték. Amikor sokan karriervágyból, vagy a nagyobb kenyér reményében megtagadták hitüket, és elfordultak Istentől és az Egyháztól, ő misét komponált, és a Zeneakadémia oktatási rendjébe visszavette a Palestrina-stílus és a motetta műfaj oktatását. Ezzel kívánta kifejezni Isten és az Egyház iránti hűségét. Bizonyára eszébe jutottak Jézus búcsúbeszédének szavai: „Maradjatok bennem, és én tibennetek. Miként a szőlővessző nem tud gyümölcsöt hozni önmagától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok bennem. Én vagyok a szőlőtő, ti pedig a szőlővesszők. Aki bennem marad, és én őbenne, az bő termést hoz, mert nálam nélkül semmit sem tehettek” (Jn 15,4-5).

         A vándor hazatért. József testvérünk a húsvéti időben búcsúzott el a földi élettől, hogy immár az őt teremtő és szerető Mennyei Atya házába térjen haza. Bizonyára sokaknak ismerősen csengenek ezek a szavak. 2005. április 2-án, amikor az egész világ lélegzetvisszafojtva, imával kísérte II. János Pál pápa halálküzdelmét, a haldokló pápa ajkáról hangzottak fel a szavak: „Engedjetek hazatérni az atyai házba!”

Amikor feltámadása után Jézus apostolaitól búcsúzott, azt mondta nekik, hogy visszatér az Atyához, hogy helyet készítsen nekünk (vö. Jn 14,2). Ezért hisszük a test feltámadását és az örök életet. Ezért bízunk abban is – ezért imádkozunk ebben a szentmisében –, hogy elhunyt József testvérünket is magához öleli az irgalmas Atya, aki mindnyájunkat meghívott, és haza vár az Ő országába.

         Kodály Zoltán szerint „zene nélkül nincs teljes lelki élet. Ugyanis vannak a léleknek olyan régiói, amelyekbe csak a zene világít be.” Elhunyt József testvérünk megkapta a Teremtőtől azt a képességet, hogy a zene által be tudott tekinteni a lélek ezen régióiba, sőt másoknak is meg tudta mutatni azokat a magasságokat és mélységeket, amelyek nem mindenkinek adatnak meg. Műveiben megszólalnak azok a harmóniák, amelyek Isten ismeretéből és a lelki élet mélységeiből származnak. Igazi prófétai és papi szolgálat volt ez a zene nyelvén szólva. Zeneszerzőként egész életében a harmóniát kereste a hangok zűrzavarában. Hallhatjuk műveit, sikerült! A disszonanciát, gyengeségei és bűnei ellenére sem engedte érvényesülni saját életében. Vagyis nemcsak a zenében, hanem emberi életében is harmonikus hangzást akart megszólaltani. Egy valódi, több tételes zenemű, egy igazi szimfónia lett belőle. Ehhez időt is kapott az Idők Urától.

         A zsoltáros szavait kölcsönözve adjunk most hálát Istennek József testvérünkért: a férjért, az édesapáért, a nagypapáért, a zene tudós művelőjéért. Ez az imádság lehet az ő személyes hálaadása is Istennek az életért, szeretteiért és a tehetségért, amit tőle kapott, s amivel Őt kívánta szolgálni életében: „Szívem mélyéből áldalak, Uram, mert meghallgattad ajkam könyörgését. Az angyalok színe előtt énekelek neked, s leborulok szent templomod előtt. Áldom szent nevedet, jóságodért és hűségedért, mert ígéreted túlszárnyalta dicsőségedet. Amely napon hozzád kiáltottam, meghallgattál, gyarapítottad a lelkem erejét” (Zsolt 138,1-3).

Adja Isten, hogy elhunyt testvérünk – mint hazatért vándor – a mennyei karokkal együtt örökre dicsőíthesse mindnyájunk Atyját a mennyei hazában!                                            Ámen!








Fotó: Griechisch Tamás / Sopron Média


További hírek









































REMÉNY

REMÉNY

Szent Mihály Templom

A Goldmark énekegyüttes adventi koncertje a Szent Mihály templomban













































A hagyomány kortárs ügy

A hagyomány kortárs ügy

Szent Mihály Templom

Milyen az, amikor a kortárs építészet egy gótikus templom belső terét formálja? Milyen az, amikor a múlt ereklyéi egy kőoltárban látható módon kapnak helyet? Interjú Lenzsér Péter Ybl-díjas építésszel.


Andrássy Péter temetési miséje

Andrássy Péter temetési miséje

Szent Mihály Templom

Mi viszont a mennynek vagyunk polgárai. Onnét várjuk üdvözítőnket, az Úr Jézus Krisztust, aki a mi nyomorult testünket az ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja azzal az erővel, amellyel maga alá vethet mindeneket. (Fil 3,20-21)











Draskovits György emlékmise

Draskovits György emlékmise

Keresztelő Szent János Templom

A Keresztelő Szent János templomban, 2021. április 25-én, ünnepélyesen emlékeztünk meg Draskovits György temetésének 370. évfordulójáról.





De mindazt, amit kértek, hálaadással párosult imádsággal és könyörgéssel terjesszétek Isten elé. Akkor Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, megőrzi szíveteket és elméteket Krisztus Jézusban. 

Fontos Linkek