Angyali küldetésünk van – Szent Mihály főangyal ünnepe Sopronban

2022.10.04 | Szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábor, Szent Rafael főangyalok ünnepén Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a soproni Szent Mihály-templomban.

Szent Mihály Templom

Szeptember 29-én, Szent Mihály, Szent Gábor, Szent Rafael főangyalok ünnepén Veres András megyéspüspök szentmisét mutatott be a soproni Szent Mihály-templomban. A főpásztorral koncelebrált Horváth Imre városplébános, valamint a Sopronban szolgáló papok és szerzetesek. Az ünnepi szentmisében Szent Mihály oltalmát és segítségét kérve különösen imádkoztak a világ békéjéért is.

Veres András püspök homíliájában arra hívta a jelenlévőket, hogy gondolkodjanak közösen arról mit is üzen ez az ünnep: vagyis az angyalok szerepéről és feladatáról az életünkben és arról, hogy egyáltalán miért is ünnepeljük ezt a napot. 

Elsőként a főpásztor a Szentírásból vett példákon keresztül mutatta be az angyalok feladatát:
már a teremtés után Isten angyalt állított a Paradicsomkert kapujához, hogy védje az embert és magát az egész teremtést. Az Ószövetségben olvashatunk arról, hogy egy-egy próféta Isten küldöttjeivel beszélte meg szolgálatát, valamint az üdvösségtörténet legjelentősebb eseményeinél szintén egy-egy angyalnak volt feladata. A kinyilatkoztatás pedig arról tanít, hogy az angyalok Isten teremtményei, akik az emberek üdvösségének szolgálatára lettek rendelve.

A megyéspüspök az angyalok attribútumaival, nevük elemzésével (Isten leghűségesebb szolgálói) és tiszteletük bemutatásával folytatta, kiemelve Szent Mihály arkangyalt. Elmondta, hogy Szent Mihályt az ítélet angyalának is szokás nevezni, mivel ábrázolásaiban ő mérlegeli az elhunytak jó, illetve rossz cselekedeteit. Ugyanakkor, mint az ember védelmezője, a mérlegelésnél is az ember üdvösségét akarja szolgálni. A mennyei seregek vezére elnevezés szintén ismert, akinek Isten iránti hűsége megingathatatlan. Ezt az angyal neve is jól tükrözi: „ki olyan, mint az Isten?” Veres András rámutatott, hogy a főangyalok nevükben is hordozzák Isten nevét, ugyanis az „él” héberül Istent jelent. Keresztény, magyar hagyományainkban is több esetben találkozhatunk Szent Mihállyal: a Halotti beszédben is olvashatjuk a nevét, valamint a Szent Koronán is megtalálhatjuk a főangyal ábrázolását.

Az ünnep fontosságát méltatva a megyéspüspök hangsúlyozta: Hálásak vagyunk az angyalok mindennapi segítségéért, másrészt ne feledjük, hogy mi keresztények mindannyian angyali küldetést kaptunk; megkeresztelt emberként Isten nevét hordozzuk, az Ő gyermekei vagyunk. Szolgálatunk pedig ugyanaz, mint az angyaloké – Isten országát építjük, és feladatunk, hogy embertársainkat Isten felé vezessük, üdvösségüket szolgáljuk. Amikor ez a feladat nehéz, akkor különösképpen szükségünk van az angyalok példájára és segítségére, hogy Isten rendíthetetlen, hűséges és igaz küldöttei lehessünk az élet minden területén. Elmondta, hogy ma csak kevesen készek arra a tanúságtételre, amely mindenki kötelessége lenne, hogy ugyanis Isten létét, nagyságát, gondviselő és irgalmas szeretetét tanúsítsák a világban. Lelke mélyén ugyanis minden ember – még a nemhívő is –, keresi azt a megsejtett békét és biztonságot, amit egyedül az istengyermeki lét képes megadni. Ezért van nagy szükség az erős hitűek útmutatására – emelte ki.

A gonosz tevékenysége ellen pedig nap mint nap fel kell vennünk a harcot. A sátán lázadása ugyanis abban állt Isten ellen, hogy magát többre tartotta Istennél. Ez pedig a mi emberi viselkedésünkben is tetten érhető: amikor az egyik ember nagyobbra tartja magát a másiknál. Ha észrevennénk a másik emberben Isten teremtményét és megadnánk a neki járó tiszteletet, sokkal nagyobb egyetértés és béke lenne világunkban – fogalmazott. A sátán szándéka ma is az, hogy rosszra vezesse az embert: az erőszak, a hedonizmus, az emberi természettel ellentétes magatartás propagálása és törvénybe iktatása, mind-mind az ő műve. A gonosz mindig talál követőket. De, mert Jézus legyőzte őt, nincs okunk a félelemre, de vigyázzunk, ne is tegyük ki magunkat a kísértésének. A keresztény embernek tudata mélyén tudnia kell, hogy Isten törvénye az egyedüli, ami boldoggá tehet, és az üdvösségre vezet. Az evangéliumi igazságban kell élnünk és szeretettel meggyőznünk a bűnöst a rosszról. Különben a bűn elpusztítja az emberiséget. Ennek értelmezésére a megyéspüspök egy példát hozott a nemrég történt pannonhalmi látogatásának élményeiből: az apátság ebédlőjének falán egy dőlésben lévő festett korinthoszi oszlop alatt fedezte fel az alábbi mondatot: Concidet obliquum! azaz Eldől, mert ferde! – Keresztényként nekünk ezt a pusztulást kell megelőznünk.
 
A szentbeszéd zárásaként a főpásztor arra kérte a híveket, hogy közösen imádkozzák el a Szent Mihály arkangyalhoz, XIII. Leó pápa egy látomását követően megfogalmazott imáját.
 
A szentmisén zenei szolgálatot teljesített a Szent Mihály-templom énekkara és a Goldmark Énekegyüttes. Orgonán játszott Bak Tamás Maximilián O.Cist. A soproni Szent Mihály-templom újraszentelésén végzett magasszínvonalú zenei szolgálatért és a liturgikus ünnepeken való közreműködésért az idei esztendőben Horváth Imre városplébános a Goldmark Énekegyüttesnek nyújthatta át a Szent Mihály Emlékérem arany fokozatát.

Forrás: Győri Egyházmegye Sajtóiroda
Fotó: Kulcsár Géza












További hírek









































REMÉNY

REMÉNY

Szent Mihály Templom

A Goldmark énekegyüttes adventi koncertje a Szent Mihály templomban












































A hagyomány kortárs ügy

A hagyomány kortárs ügy

Szent Mihály Templom

Milyen az, amikor a kortárs építészet egy gótikus templom belső terét formálja? Milyen az, amikor a múlt ereklyéi egy kőoltárban látható módon kapnak helyet? Interjú Lenzsér Péter Ybl-díjas építésszel.


Andrássy Péter temetési miséje

Andrássy Péter temetési miséje

Szent Mihály Templom

Mi viszont a mennynek vagyunk polgárai. Onnét várjuk üdvözítőnket, az Úr Jézus Krisztust, aki a mi nyomorult testünket az ő dicsőséges testéhez hasonlóvá változtatja azzal az erővel, amellyel maga alá vethet mindeneket. (Fil 3,20-21)












Draskovits György emlékmise

Draskovits György emlékmise

Keresztelő Szent János Templom

A Keresztelő Szent János templomban, 2021. április 25-én, ünnepélyesen emlékeztünk meg Draskovits György temetésének 370. évfordulójáról.





De mindazt, amit kértek, hálaadással párosult imádsággal és könyörgéssel terjesszétek Isten elé. Akkor Isten békéje, amely minden értelmet meghalad, megőrzi szíveteket és elméteket Krisztus Jézusban. 

Fontos Linkek